Tuesday, April 21, 2009

Putu Mayam!!! Pon! Pon! Pon!!

Pon! Pon! Pon!.....

Segera Ezry berlari keluar! Masa tu boleh lihat gelabahnya dia, serba salah sama ada mahu terus menunggu di depan pintu atau mahu terus mencari duit untuk membayar nanti.

"Putu Mayam!!Stooooooooop!!"

Anakku seakan ketagih betul dengan putu mayam yang dijaja dengan motor itu. Biasanya ia akan melalui rumahku sekitar jam 6.00 petang. Semuanya bermula apabila anak jiranku, Ijat menghentikan penjual putu mayam tersebut. Melihat Ijat membelinya, Ezry teringin untuk mencuba. Sekali cuba, terus nak lagi. Bermula hari itu, setiap hari akan aku tinggalkan duit kecil di laci ruang tamu. Manalah tahu.... kalau-kalau mahu membeli putu mayam itu. Pernah dia berjaya menghabiskan sehingga 3 keping putu mayam tanpa banyak cerita!!

Aku tahu, faktor utama yang menyebabkan dia sukakan putu mayam ialah gula merahnya. Makan putu mayam seolah memberinya lesen untuk makan gula!! Tapi tak kisahlah, asal yang dimakan bukannya gulanya sahaja!

Aku juga suka putu mayam, tapi dengan sedikit pengubahsuaian... Biasanya aku akan memakannya dengan mencicah kari. Sedap ooooo....

Tapi kebelakangan ini, Ezry tak lagi hari-hari memberhentikan motor putu mayam itu. Mungkin lidahnya pun tak betah menjadikannya makanan ruji.. hehhehe...

Mamak putu mayam pun seolah bersedih hati kerana pembeli genitnya tidak lagi menanti.

Pon! Pon! Pon!....."Putu Mayam! Putu Mayam!"


(RESIPI PUTU MAYAM)

Ingredients:
• 300 gm Rice flour • 15 Screwpine leaves • 500 gm Fine brown sugar or chopped palm sugar • 100 gm Grated coconut, white part only • A dash of green colouring • 500 ml Water • 1 tsp Salt


How to make Putu Mayam:
•Blend screwpine leaves till fine.
•Remove it and extract juice from it.
•Take a wok and heat rice flour on low flame without using oil, be careful not to brown it.
•Transfer rice flour into a mixing bowl, add salt, mix well and make a well in the centre.
•Gradually stir in screwpine juice and make a smooth batter.
•Combine green colouring with it and mix well.
•Pour mixture into a saucepan and cook it on high heat, stirring continuously.
•When mixture begins to thicken, stir quickly till dough leaves sides of the pan.
•Let it cool slightly.
•Now prepare the steamer for steaming putu mayam.
•When the water is boiling, place some dough into putu maker and press out onto an upturned rattan colander lined with white muslin.
•Move it in circular movements to get a round lacy piece and do not overlap the pieces.
•Steam over high flame for about 8 to 10 minutes or till cooked.
•Repeat till all the dough is used up.
•Serve putu mayam with grated coconut and sugar.

No comments:

Post a Comment